Een tuinontwerp voor een bescheiden oppervlakte vereist veel denkwerk. Enerzijds om de ruimte optisch te vergroten, anderzijds om elke vierkante centimeter optimaal te benutten – zónder dat de invulling ‘overheerst’. Voor deze achtertuin golden er drie leidmotieven: een maximum aan groen, leefruimte voor het gezin en plekjes om van de zon te genieten.

Stoere materialen en geometrie

Het ontwerp telt twee verhardingsvlakken in oude gebakken klinkers, met ertussen een groenzone. Die is op haar beurt verdeeld in drie vlakken door een speels patroon van betonplaten in atypische vormen. De robuuste materialen en het vele groen contrasteren met de strak gestuukte muur van de haardhoutberging achter in de tuin.

Variatie en herhaling in achtertuin

Oppervlakte: 48m²  I  Realisatie: 2011  I  Stijl: Natuurlijk design  I  Uitvoering: Peter van der Velden

"Om het geheel rustgevend te houden, werd veel aandacht besteed aan de herhaling van materialen".

Gelaagde beplanting

Een waterelement brengt rust en tegelijk dynamiek: de spiegelvijver van zink lokt fauna zoals insecten en vogels die er komen baden. Ook voor de bewoners vormt de waterpartij een subtiele blikvanger. Qua beplanting zorgen wintergroene bolvolumes van buxus voor een ‘aangekleed’ beeld in alle seizoenen. Extra beplantingslagen met een waaier bloembollen vergroten het visuele schouwspel in de lente en het begin van de zomer. 

Serene sfeer

Om het geheel rustgevend te houden, werd veel aandacht besteed aan de herhaling van materialen. Zo sluit het stucwerk van de berging aan bij de aanbouw van de buren. En de maatwerkplantenbakken met groeven harmoniëren met de tuinpoort. Ook ’s avonds is deze tuin een parel om te zien en te beleven, dankzij de sfeerverlichting die blikvangers subtiel in de schijnwerpers zet.

1/1

CONTACT

Oudelande 9  I   (1ste etage)

2986 AG   Ridderkerk 

+31  (0)6  23 22 77 15

info@petervandervelden.nl

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon
  • White LinkedIn Icon

Privacyverklaring    I   Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes © 2019