De uitdaging van dit project: een voortuin met een bescheiden oppervlakte omtoveren in een aantrekkelijk plekje waar het goed toeven is voor mens, fauna en flora. Het ontwerp houdt rekening met de architectuur van het huis en het uitzicht vanaf de woonkamer. En dat zonder te beknibbelen op de privacy van de bewoners. De symmetrie van de raampartij werd doorgetrokken naar de tuin voor een naadloze overgang.

Doorleefde materialen in balans met groen

Voor een optisch verruimend effect werd de afbakening vrij onopvallend gehouden. Aan de ene kant zien we wolkvormige en wintergroene buxus, aan de andere een gedeelde border met de buren. Zo lijken de tuinen in elkaar over te lopen zonder markante scheiding. Zuilvormen van beuk waarborgen de privacy en brengen met hun massa de ruimte in balans. Aan karakter geen gebrek, dankzij doorleefde materialen zoals handgemaakte betonnen tegels, Scoria bricks (oude gebakken stenen met een blauwgrijze kleur) en gelige IJsselsteentjes. Treden vangen het hoogteverschil op en doorbreken de vlakte.

Voortuin die gezien mag worden

Oppervlakte: 46m²  I  Realisatie: 2014  I  Stijl: Hedendaags klassiek  I  Uitvoering: Peter van der Velden

"Aan karakter geen gebrek, dankzij doorleefde materialen zoals handgemaakte betonnen tegels, Scoria bricks en IJsselsteentjes".

Levendig tafereel

Qua beplanting is er volop diversiteit: van siergrassen en vaste planten tot bloeiende planten die al vroeg in het voorjaar voor een kleurrijk spektakel zorgen. In de grote tuinvaas van Atelier Vierkant pronkt een decoratief meerstammig boompje, terwijl een grotere variant voor beslotenheid zorgt. Het gevarieerde groen lokt ook vogels en vlinders, bijen en hommels, noem maar op. De spiegelvijver en waterloop trekken zelfs kikkers en andere waterdieren aan. Ook aan verlichting werd veel aandacht besteed. Zo staat deze fraaie voortuin ook ’s avonds in de spotlights, en genieten de bewoners er nóg meer en langer van.

"Het gevarieerde groen lokt ook vogels en vlinders, bijen en hommels, noem maar op".

1/1